Pojawienie się kawy w naszej filiżance to już finalny punkt wieloetapowego procesu powstawania kawy, a ziarna muszą przebyć niezwykle długą droga, zanim będziemy mogli rozkoszować się wyjątkowym smakiem tego napoju. Począwszy od zbiorów, aż po palarnię kawy, ziarnami zajmują się sami specjaliści. Co jest najważniejszym etapem jej powstawania, a także co dzieje się z nią w palarni?

Wstępne uzyskanie ziaren…

Surowe ziarna nie są jeszcze produktem, który pozwoli nam uzyskać czarny i aromatyczny napój, gdyż przed tym musi zająć się nimi palarnia kawy. Kawowiec to wieloodmianowa roślina, ale tylko z dwóch powstaje produkt, który znany jest jako kawa. Mowa o arabice i robuście. Mimo tego, że nie muszą posiadać specjalnych warunków, aby mogły rosnąć, jednak najlepiej czują się one w strefie równikowej, gdzie znajduje się sporo krajów słynących z dobrej kawy.

Wysoka temperatura i wysoka wilgotność to ulubione warunki kawowca. Arabica najlepiej czuje się w tropikalnych warunkach oraz na terenach górzystych, a te mogą sięgać nawet 2000 metrów. Robusta toleruje jeszcze wyższe temperatury, natomiast tereny równinne, a dodatkowo jest ona odporna na działanie chorób i różnych szkodników. Te dwie wymienione odmiany kawowca w głównej mierze uprawia się w Indiach, Etiopii, Brazylii, Peru, Wietnamie, i na Madagaskarze.

Zbiory kawy i obróbka – jak to wygląda?

Gotowe ziarna w naszym dystrybutorze kawy to prawie ostatni etap, dlatego te na samym początku zbierane są na plantacjach. Są one bowiem wydobywane z owoców kawowca, kiedy osiągną należytą dojrzałość. Niestety jest to nierównomierny proces, a z uwagi na to preferuje się ręczne zbiory. Ogromne plantacje tak czy inaczej decydują się na maszynowe zbiory, aby proces ten znacznie przyspieszyć. Po tym należy z owoców wyłuskać ziarna, do czego wykorzystuje się jedną z dwóch metod – mokrą lub suchą.

Podczas mokrej, woda stopniowo podmywa miąższ i skórkę, aż uzyska się same czyste ziarna, po czym są one suszone w słońcu. Metoda sucha to oczyszczanie maszynowe. Bez względu na zastosowany sposób, zawsze dokonuje się specjalnej selekcji ziaren i kontroli jakości. Pomijając ten etap, niemożliwy jest transport ziaren do palarni kawy.

W palarni kawy…

Przed tym, zanim ziarna będą mogły być zmielone, koniecznością jest ich obróbka termiczna, a ta odbywa się w palarni kawy. Koneserzy są zgodni co do tego, że najlepsza jest ta świeżo wypalana kawa. W związku z tym, palarnie przygotowują często kawę w tym krajach, gdzie będzie ona sprzedawana. Palarnie zaopatrzone są w specjalne piece, które obsługują pracownicy zwani roasterami. Dzięki wykorzystaniu odpowiednich parametrów i ustawień, są oni w stanie uzyskiwać różne smaki kawy. Dzieje się tak, aby możliwe było otrzymywanie poszczególnych rodzajów kawy, które pozwalają na zaparzenie konkretnych napojów.